Op Instagram zag ik een aanbieding van Saal Digital voor het laten drukken van fotoalbums. Ik heb dit uitgeprobeerd omdat ik al een tijdje een gedrukt portfolio wilde maken.

Saal Digital heeft twee manieren om je fotoboek te maken: via hun eigen software of via een plugin voor Photoshop. Omdat ik niet echt de tijd had om elke bladzijde handmatig te ontwerpen, heb ik voor de eerste optie gekozen. De software biedt vervolgens de mogelijkheid om zelf te ontwerpen, om een template te gebruiken (auto-layout) of om alle foto’s automatisch in te laten lopen (one-minute fotoboek).

Software Saal Digital
Duidelijke software voor het maken van je fotoalbum.

Je kiest, voor je gaat ontwerpen, een product om mee aan de slag te gaan. Naast uiteraard het formaat van je fotoboek, zijn er nog heel veel andere keuzemogelijkheden. Denk aan: extra dik papier (twee pagina’s verlijmd), gewatteerde cover, vier verschillende soorten papier en een lay-flat-binding.

Ik kon op de website niet goed het verschil vinden tussen de verschillende mogelijkheden. Op de homepage worden alle eerder genoemde opties netjes genoemd, maar in het prijsoverzicht staat niet heel duidelijk het verschil tussen de normale fotoboeken en de Professional Line.

De website kan sowieso nog iets gebruiksvriendelijker: klikken op een formaat op de overzichtspagina opent niet het bijbehorende prijsoverzicht en op de overzichtspagina staat nog wat onvertaalde Duitse tekst.

Ik heb de software niet aan een uitvoerige test onderworpen, maar voor mijn doel werkte het prima. Zet je foto’s bij voorkeur bij elkaar in een map op je computer, dan ontwerp je binnen mum van tijd je eigen fotoboek. Je krijgt informatie of de resolutie van de afbeelding hoog genoeg is, en een waarschuwing als je de afbeelding te dicht tegen de rand zet. De meegeleverde lettertypen zijn wat apart. Veel bekende lettertypen missen, maar toch kan je er prima mee uit de voeten.

Wat ik niet begreep, en waar ik ook niet achter gekomen ben, is dat ik geen afbeelding toe kon voegen aan de kaft. Op alle voorbeelden van de Professional Line is dit wel het geval. Maar in de software kreeg ik de melding ‘Je kan geen afbeelding toevoegen aan dit pagina-type’. Nu had ik snel een alternatieve cover verzonnen, maar raar is het wel. Ik moet hierbij toegeven dat ik niet alle tekst op de website even zorgvuldig heb doorgelezen.

Mooie linnen cover, maar zonder foto.

Als je fotoalbum af is, gaat het bestellen ook vlot. Het uploaden kan even duren, maar dat is natuurlijk niet gek met veel hoge-resolutie afbeeldingen. De levertijd voor de Professional Line is ongeveer 7 dagen om het album te drukken en nog 4 dagen om het te verzenden. De fotoalbums worden namelijk in Duitsland gedrukt. In mijn geval kreeg ik dinsdagavond een berichtje van Saal dat mijn fotoboek klaar was voor verzending, en donderdagmiddag had ik het in huis. Dus dat viel alles mee.

Lekker dik papier. Links het fotoalbum van Saal Digital, rechts een ‘normaal’ fotoboek. Beiden 100 pagina’s.
De kaft steekt nauwelijks voorbij de pagina’s aan de openslaande kant.

Het ontvangen fotoboek is van uitstekende kwaliteit. Mooie heldere foto’s (ik heb voor glanzend papier gekozen), pagina’s die mooi plat liggen en een lekker stevige kaft. Het enige minpuntje vind ik, dat de kaft wat krap is voor de pagina’s. Een kaft hoort mijns inziens uit te steken om de pagina’s te beschermen tegen stoten.

De werking van de software en de kwaliteit van de foto’s in het album beoordeel ik als positief. Minder is de onduidelijkheid over het product, zoals geen afbeelding op de cover kunnen plaatsen, en de onduidelijkheid of lay-flat standaard is in de Professional Line. Maar een echt storend vind ik vooral de krappe kaft (zie foto).