Marjolein vroeg mij om foto’s te maken terwijl ze aan het kitesurfen was. Dat leek mij een interessante uitdaging. Ik kende de sport eerlijk gezegd nauwelijks, maar achteraf kan ik zeggen dat het zeer fascinerend is. In dit artikel deel ik mijn ervaringen.

1) Overleg

Zeker als de sport nieuw voor je is, is het belangrijk om er vantevoren zoveel mogelijk over te weten te komen. Voor het fotograferen van kitesurfen is het weer bijvoorbeeld heel belangrijk, vooral wind en windrichting. Maar stel ook vragen over de locatie en hoe alles in zijn werk gaat.

Kitesurfen
Kitesurfen is een snelle, spectaculaire sport.

2) Vanaf de kant of het water in?

Kitesurfen fotograferen kan vanaf de kant, maar dan heb je geen invloed op de richting van het licht. Je onderwerp zal ook altijd ver weg zijn, omdat de strook vlak voor het strand vrijgelaten wordt voor kitesurfers die in en uit het water gaan. Vanaf de kant is een statief en telelens dus aan te raden.

Op de locatie waar deze fotoshoot plaats vond (Kitesurfspot Mirns, Friesland), kan je heel ver het water inlopen. De bodem is heel vlak en 500 meter uit de kant sta je nog maar tot net boven je knieën in het water. Voor mij was de keuze dan ook snel gemaakt om vanuit het water foto’s te maken: je kan dichter bij je onderwerp komen, en je kan kiezen voor tegenlicht foto’s of foto’s met het licht mee.

Kitesurfen
Vanaf het water kan je dicht op je onderwerp fotograferen.

3) Bescherm je apparatuur

Om mijn camera te beschermen tegen het water heb ik een ‘onderwatertas’ gebruikt. De ‘DiCAPac WP-S10‘ is geschikt voor de meeste spiegelreflexcamera’s met een lens tot 150mm. Zoals de naam al aangeeft, is de tas ook geschikt voor onder water. Dat heb ik niet uitgeprobeerd, maar het is zeker afdoende voor het spatwater dat je ongetwijfeld over je heen krijgt als je dichtbij je onderwerp fotografeert.

Ik had wel het idee dat de ‘lens’ op de onderwaterhoes het beeld onscherp maakte. Ik heb dit verder niet goed getest, maar de lens eraf geschroefd. Hierdoor was de hoes natuurlijk niet meer waterdicht. Maar nog steeds afdoende voor dit werk. Het is handig om een handdoek mee het water op te nemen, en na elke foto te controleren of er spetters op de lens zitten. Het zou zonde zijn als je foto’s daardoor verpest worden.

Kitesurfen
Spetters op de lens. Niet altijd erg, maar houdt er rekening mee.

4) Kleding

Als je het water ingaat, dan is het heel fijn om iets aan je voeten te hebben in verband met stenen en schelpjes. Verder is het aan te raden om een waterdicht jas of iets anders warms aan te doen, zelfs bij mooi weer. Het staat misschien raar boven je zwembroek, maar hé, je staat achter de camera 🙂

Kitesurfen
Het kan behoorlijk koud worden in het water, zeker in de avond.

5) Fotograferen

Het kan behoorlijk druk zijn op een kitespot. Ik raad daarom aan om bij je onderwerp te blijven. Het is verleidelijk om om je heen te gaan kijken en anderen te gaan fotograferen, maar dan mis je gegarandeerd goede shots.

Overleg tussendoor met de kitesurfer over aan welke kant, en op welke afstand hij/zij langs je surft. Let daarbij goed op het licht. Je kan dan ook afspraken maken over sprongen en de hoogte/richting van de kite. De afstand tussen de kite en de surfer is 25 meter, dus het is nog best een uitdaging om ze beide op de foto te krijgen!

Kitesurfen
De kite en de surfer allebei op de foto is best lastig door de afstand tussen de twee.

Veel plezier met fotograferen! Als je nog vragen hebt, kan je ze stellen in de reacties onder het artikel.

Heel veel dank voor dit artikel gaat uit naar Marjolein.